Zašto ulagati u svoje zaposlene?

Vjerovatno ste više puta čuli da je ulagati u svoje zaposlene rizik, jer šta ako odu? Ali još je veći rizik da ne ulažete u njih, a da ostanu kod vas.

Možda ste vi poslodavac koji je imao ideju i godinama naporno radio, da bi od ideje prešao dug put do njene realizacije. Možda je to u početku bila mala radnja ili neki manji ugostiteljski objekat, a sad je to ozbiljan posao sa više desetina zaposlenih. Da biste danas bili tu gdje jeste, trebalo je mnogo ulaganja. Ulagali ste novac, svoje vrijeme, svoje znanje, svoj život, nesebično se trudili i odricali, a sada sve češće čujete da treba ulagati i u svoje zaposlene. Nije dovoljno obezbijediti dobre uslove za rad i platu srazmjernu trudu. Treba ulagati u njihov razvoj, da bi i oni mogli da isprate razvoj firme i da dalje razvijaju zajedničku viziju.

Možda smatrate da je ključ u zapošljavanju najboljih, sa završenim fakultetom, visokim prosjekom, koji znaju strane jezike, rad na računaru i imaju iskustva na sličnim poslovima. Međutim, iako nađete takve, pitanje je kako će se oni uklopiti u vašu firmu, u vaša pravila i procedure, u vaš odnos prema klijentima. Opet treba ulagati u njih. Zašto je to tako?

Svaka kompanija ima svoju kulturu poslovanja

O tome mnoge ne uče u školama i na fakultetima. Morate uložiti i vremena i novca da kvalitetno upoznate svoje zaposlene, u protivnom će se oni osjećati isključeno ili će uvoditi neka svoja pravila, što vama nikako neće odgovarati. Na fakultetima i školama nas ne uče kako se radi. Uči se puno teoretskih stvari, od kojih se mnoge nikada neće iskoristiti. Zahvaljujući prethodnom obrazovanju stiče se intelektualna širina, formiraju se radne navike i povećava brzina usvajanja novih znanja, ali svaka je firma svijet za sebe i na njoj leži odgovornost osposobljavanja svojih zaposlenih.

Dijeljenje zajedničke vizije razvoja

Imate viziju kako će vaša firma izgledati za pet ili deset godina i tačno znate gdje želite da stignete, zamišljate kako će to izgledati i kakav će biti tada vaš osjećaj. Međutim, često vam se čini da vas vaši zaposleni ne prate. Morate ih upoznati sa vašom vizijom, morate ih naučiti kako bi to postala i njihova priča i kako bi se i oni osjetili njenim dijelom i stremili ka njenom ispunjenju.

Zajednički napredak

Kako ćete ispratiti nove tehnologije neophodne za lakše poslovanje? Kako izaći u susret sve zahtjevnijim klijentima, a kako se izboriti sa sve jačom konkurencijom? Samo i isključivo kvalitetnim zaposlenima. To možete jedino ako ulažete u njih. Nisu samo treninzikoučinzi, i finansiranje raznih stručnih seminara izuzetno važna i korisna ulaganja. Ulaganje je i vaše vrijeme koje provedete sa njima. Nekada iz naizgled sasvim običnog razgovora vaš zaposleni može puno da nauči.

Kad sve zbrojimo i oduzmemo dolazimo do zaključka da ulaganje u zaposlene nije više stvar vaše dobre volje, imidža ili prestiža, već nužnost i neminovnost. Možda znate kako ćete ostvariti vaš san, ali morate znati i sa kim. To su upravo vaši zaposleni. Investirajte u njih, kako bi vaš san postao i njihov san. Danka Ćetković - NLP trener i kouč