Volonterska praksa – pametna investicija u budućnost!

Nakon završenog fakulteta psihologije na Malti upisala sam Master iz poslovne psihologije u Holandiji. Tokom studiranja u inostranstvu naučila sam kako strane firme funkcionišu, šta je potrebno za produktivan rad i koje stvari se vrednuju. Praksa je bila jedna od presudnih stavki za dobijanje posla. Pored prilike da u Holandiji obavljam praksu, želela sam da se vratim u Crnu Goru. Iako sam ovo leto imala tri meseca slobodno, odlučila sam da ih provedem uživajući, ali istovremeno da to vreme iskoristim na najbolji mogući način.

Pretraživajući ponudu HR firmi u Crnoj Gori, shvatila sam da je HR Partners najbolji izbor. Njihov dijapazon usluga uklopio se savršeno u ono što tražim. Selekcija, treninzi i dobra pozicioniranost na tržistu su samo podkrepili moj stav da pružaju odličnu priliku da primenim i poboljšam stečeno znanje. Takođe, odlučila sam da pre nego što se upustim u poslovne vode istražim šta je to što mene najviše zanima u oblasti koju sam izučavala četiri godine.

Zbog čega sam se odlučila za obavljanje prakse? Ovih 5 razloga koje navodim sam shvatila kao ogromne benefite, posebno zbog činjenice da sam na početku karijere:

Dobra referenca u biografiji

Započinjanje radnog odnosa je jako teško, bilo gde u svetu, pa i na našim prostorima. Mladi se uglavnom nalaze u začaranom krugu zbog nedostatka radnog iskustva, stoga teško ulaze na tržiste rada. Da bi se taj krug razbio potrebno je da se bilo koja šansa za ulazak u poslovne vode prihvati. Praksa je, smatram odlična prilika za to jer pruža šansu da se stekene neophodno radno iskustvo. To je potvrdio i moj boravak u HR Partners-u, jer nakon što sam navela iskustvo volontiranja u CV, dobila sam više ponuda za posao.

Možeš da nađeš buduće uzore

Jedna od stvari koje sam stekla tokom prakse jesu kontakti sa poslovnim ljudima iz oblasti kojom želim da se bavim. Tokom tri meseca u HR Partners-u pružila mi se prilika da bolje upoznam i shvatim procese tokom obavljanja posla. Njihova stručnost i neposredna blizina usmerili su me idem ka pravcu koji me interesuje i u kome želim dalje da se razvijam. Ta poznanstva su mi takođe pružila priliku za dalji razvoj karijere, jer sam imala mogućnost da učestvujem u procesima i naučim kako se do tančina obavljaju poslovi.

Testiranje sopstvenih znanja i veština

Jasno je da fakultet uglavnom daje teorijsko znanje. Samim tim, praksa mi je omogućila da shvatim koja znanja i veštine sam stekla na fakultetu. Takođe mi je pomogla da spoznam koje veštine mi nedostaju i na kojima treba da radim, što je po mom mišljenju suština prakse!

Shvatila sam da prostoji razlika između onog što sam učila iz knjiga i momenta u kom sam sedela ispred kandidata i imala priliku da postavim ključna pitanja tokom selekcije. Sredina u kojoj sam obavljala praksu ukazala mi je da je prihvatanje odgovornosti za svaki potez ključno. To je jedna od bitnih stvari koje nisam imala priliku da naučim iz teorije. Naročito me je motivisala činjenica da je moj rad cenjen, što me je podstaklo da uložim dodatni trud.

Komunikacija u firmi

Tokom prakse upoznala sam različite menadžere i zaposlene. Tako sam spoznala kako se ljudski odnosi u firmi odvijaju i koji vid komunikacije je najefikasniji. Shvatila sam da su u firmi  odnosi znatno drugačiji nego u ostalim društvenim okruženjima. Za mene je to bila važna lekcija za buduće poslovanje u firmama. Kolegijalnost u HR Partners-u me je naučila da je timski rad najbitniji, kao i da je svaka karika u tom lancu izuzetno bitna.

Može biti iskustvo života

Praksa je jako cenjena od strane poslodavaca jer pokazuje da je osoba preuzela inicijativu i da je voljna za rad i razvoj. Ako se pojedinac dobro pokaže može lako da pronađe budućeg poslodavca. Takođe, može da spozna koja je njegova strast i uputi se da je raspalamsa.

Često mi se događalo da nisam nailazila na podršku za praksu u mojoj sredini, ali sam shvatila da je jako bitno da se čovek sam izbori za ono što želi. Takođe, jako je bitno da se pokrene sam i da iako je možda imao par odbijanja u vezi poslovnih ponuda u prošlosti, nastavi da traži priliku. Jer kao što može često da se pročita, mnogi uspešni ljudi današnjice nisu imali lake početke.

Svakako bih savetovala obavljanje prakse, jer zaista može samo da se dobije! Iako sam završila fakultet u inostranstvu smatram da je bitno da se čovek potrudi i da zgrabi priliku kada mu se ona pruži!

Možete pogledati video, koji je bio jedan od motivacionih okidača da se odlučim za praksu. Nadam se da će i vas inspirisati i podstaći na akciju koja će vam doneti nova iskustva, znanja i mogućnost da unapredite svoju karijeru.

Sofija Borojević – Magistar poslovne psihologije