Preduzetništvo i koučing

Koučing - najbolji prijatelj preduzetnika

Biti preduzetnik u današnjem poslovnom ambijentu, za jedne je ludost, neizvjesnost, izvor nesigurnosti, dok za druge je isključivi izbor jer donosi slobodu i kreativnost. Neko postaje preduzetnik iz nužde, a neko se tako rađa. Što god da je Vaš izbor, biti preduzetnik je specifično iskustvo i kao takvo zahtijeva da bude podržano specifičnim vještinama, koje se vrlo efikasno razvijaju koučingom.

Kako je koučing najbolja podrška današnjim preduzetnicima?

Da bi se neko bavio preduzetništvom, mora imati viziju, u kom pravcu razvija svoje poslovanje, na tom putu mora realizovati i puno malih ciljeva, koji u konačnici vode ka ostvarenju vizije. Za preduzetnike je izuzetno važno da na vrijeme razviju pojam o efikasnom trošenju resursa, bilo materijalnih, bilo organizacije zaposlenih, ali njavažnije svog vremena i energije, zatim balansiranje prioritetima, poslovno-privatno, što je u preduzetništvu posebno izazov, jer često te granice i nema. Posao je život i život je posao. Nerijetko su upravo ovo neki od razloga kada umorni i iscrpljeni preduzetnici potraže kouča. Posao dobro ide, međutim oni se suviše troše i više ne uživaju u tome što rade, u realizaciji ciljeva i postizanju malih ili onih većih pobjeda, a zašto? Previše su se istrošili, nisu na vrijeme znali da uspostave granice, da kažu ne, za stvari koje stvarno ne žele, ne mogu, nisu im prioritet. Utrošak energije, vremena, života je bio puno veći od dobiti koju ostvaruju. Tada nestaje zadovoljstvo, entuzijazam, energija, kreativnost, takmičarski duh, upravo sve one ključne karakteristike jednog preduzetnika.

Tada koučing postaje najbolji prijatelj preduzetnika. U tom procesu preduzetnik ponovo pronalazi svoje resurse, otkriva načine kako da ih efikasnije troši, a da postiže bolje rezultate, kako i kad da postavi granice, a kako neke da prevaziđe. Bilo kojom djelatnošću da se preduzetnik bavi, vještine dobre komunikacije su neophodne. Bilo u odnosu sa svojim zaposlenima, kako da im na precizan, jasan i efikasan način iskomunicira zahtjeve, da prati njihov rad, daje precizne i konstruktivne povratne informacije, bilo da komunicira sa klijentima, prodaje, pregovara, takođe, mora imati i vještine uticajnog prezentovanja. Nedostatak nekog od ovih segmenta u velikoj mjeri dovodi do nejasnoća, gubitka informacija, neefikasnosti, stresa i nervoze, što su takođe, česti razlozi zbog kojih je koučing potreban preduzetnicima.

Jedna od najvažnijih preduzetničkih karakteristika je i sposobnost kreativnog razmišljanja u cilju kreativnog rješavanja problema, što je i jedan od osnovnih principa u koučing radu. 

Preduzetnik treba da sačuva svoju autentičnost, da živi i radi u skladu sa onim da gdje drugi vide problem, tu preduzetnik vidi priliku. To može isključivo ukoliko kontinuirano radi na sebi, zna kako da raspolaže svojim resursima i ima vještinu građenja kvalitetnih međuljudskih odnosa.

Danka Ćetković - NLP trener i kouč