fbpx

Projekat podrške malim i sednjim preduzećima - online

Podrška malom i srednjem biznisu – online

Projekat Izgradnja kapaciteta, upravljanje resursima i nastup na tržištu koji je finansijski podržala Vlada Kraljevine Norveške kroz program podrške  malim i srednjim preduzećima (Norveška za Vas) a čiji je nosilac  Regionalni Biznis Centar Berane u saradnji sa HR Partners kompanijom,  dobio je odobrenje donatora za online  realizaciju.

Kako se ukupna epidemiološka situacija kao ni generalne preporuke koje se tiču sprovodjenja obrazovnih programa i javnog okupljanja nijesu bitno promijenile od marta do avgusta tekuće godine, uz punu saglasnost donatora, odlučio je da se bez daljeg odlaganja  počne sa planiranom obukom  – online.  Na taj način se realizatori projekta priključuju globalnom trendu prelaska na digitalna rešenja  što su učinili  svi koji su bili u stanju da  svoje redovne i projektne aktivnosti organizuju online.

 

Online obuka je krenula 14. avgusta iz trening centra konsultantske kuće HR Partners koja je podizvodjač na projektu.  Pokazalo se već na samom početku, da ovo rešenje ima i  svojih prednosti uprkos neznatnim problemima i oscilacijama u kvalitetu internet konekcije, što je još jedan od infrastrukturnih izazova  na  sjeveru Crne Gore.

Online trenizi mogu biti vrlo komforan i dovoljno interaktivan način učenja i druženja koji štedi vrijeme, novac  i enegriju. U pitanju su jednodnevne i dvodnevne obuke koje su pretvorene u odgovarajući broj  dvosatnih online sesija.

Projekat je nastao na bazi javno dostupnih podataka ali i na bazi ankete o stanju i perspektivi razvoja malog i srednjeg binisa na sjeveru Crne Gore. Tom prilikom je 8 malih i srednjih preduzeća iz  regije koju pokriva RBC dalo saglasnost za učešće u projektu.

Pored njih, obuci se priključio jedan broj zaposlenih u Lokalnoj samoupravi kao i saradnici iI zaposleni u Regionslnom Biznis Centru

Projekat će biti nastavljen u trening centru Regionalng biznis centra Berane. Čim se steknu uslovi za okupljanje.

Generalni cilj ovog projekta je povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća  kroz optimizaciju raspoloživih resursa i razvoj  ljudskih potencijala dok su njegovi specifični ciljevi:

·       Unapređenje preduzetničkih i menadžerskih znanja i vještina. Podizanje kapaciteta za inkluzivni rast.

·       Povećanje konkurentnosti i održivosti kroz usvajanje i primjenu znanja, tehnika i alata u prodajnom, marketinškom, projektnom, finansijskom i tržišnom načinu poslovanja.

·       Bolje pozicioniranje i agilniji tržišni nastup kroz kreativan i inovativan pristup razvoju novih proizvoda i usluga kao i brendiranje postojećih.

·       Postizanje konsenzusa o prednostima i mogućnostima sherovanog marketinga i udruženog  nastupa na tržištu;  izrada sajta; obuka 1 osobe za održavanje sajta.

·       Povećanje internih kapaciteta Regionalnog Biznis centra Berane kao nosioca projekta

Projekat u planiranom trajanju od 8 mjeseci se sastoji iz 5 cjelina:  

§  Procjena upravljačkih i preduzetničkih kapaciteta koja je već obavljena.

§  Obuka za podizanje upravljačkih i preduzetničkih vještina – u toku

§  Obuka za Prodaju & Marketing koja je planirana za septembar.

§  Razvoj novih proizvoda i usluga

§  Umrežavanje & promocija i izrada zajedničkog sajta

Izvodač obuke na ovom projektu je konsultantska kuća HR Partners iz Podgorice.

Pored već navedenih učesnika, obuci se priključio jedan broj zaposlenih u Lokalnoj samoupravi kao i saradnici i zaposleni u Regionslnom Biznis Centru.

Sve detalje o projektu možete naći u prezentacije na ovom linku.

 

 

 

 

 

 

Prijavite se na naš Newsletter

HR Partners

Facebook
LinkedIn
Instagram