Kako preživjeti haos na sezonskom poslu?

U toku je tzv. „špic“ sezone. Mnogi poslovi na Primorju, koji su aktuelni samo tokom sezone, osnovni su izvor prihoda velikom broju ljudi. To često može da stvori visoka očekivanja i kod poslodavaca i kod radnika. Dešava se da radnici na sezonskim poslovima nisu u potpunosti upoznati sa dinamikom i zahtjevnošću sezonskih poslova. Očekivanja koja nisu usklađena sa stvarnim stanjem najčešće su vezana za zaradu, što kasnije može proizvesti nezadovoljstvo i razočaranje.

Znamo da naslov u vama budi razna osjećanja. Nije lako raditi prekovremeno, nekad čak i više poslova, ali imajte u vidu mnoge pozitivne aspekte sezonskih poslova i iskoristite najbolje od onog što vam se pruža.

Svaki haos ima rok trajanja

Negativan stav i preduvjerenja da nećete izdržati posao u špicu sezone iscrpiće vam energiju i smanjiti produktivnost koja je neophodna prilikom velikog obima posla. Znajte da je to određen vremenski period od mjesec do dva kada ćete morati da radite pod pritiskom i kada će obim posla biti veći. Najbolje bi bilo da se organizujete što bolje možete. Vanredne situacije shvatite kao izazove koji će vam pomoći da rastete i napredujete.

Konflikte sa saradnicima ne uzimajte previše k srcu

Konflikti su nažalost neizbježni u sezonskom špicu, ali pokušajte da sagledate to iz drugog ugla. Nekada vam kritike i sugestije neće biti upućene na lijep način. Svi su pod pritiskom: vlasnici, vaši nadređeni, kao i ostale kolege. Ukoliko se stavite u kožu drugog, manja je vjerovatnoća da ćete kritike doživljavati lično. Ukoliko ste  sami inicirali konflikt morate biti spremni da se izvinite. Saradnja sa timom u kome radite ključni je faktor uspjeha, i zbog toga je jako bitno da se organizujete na način na koji ćete biti podrška jedni drugima.

Postavite prioritete u svom poslu i organizujte rad na najbolji način

Organizacija i razgovor sa kolegama i nadređenima jako su bitni za uspjeh u poslu i dobru organizaciju i mogu vam pomoći da budete efikasniji. Nekada će vam se desiti da odradite nešto što nije u opisu vašeg posla, ali pokušajte da to prihvatite i da budete fokusirani na krajni cilj, a to je zarada.

Vrijeme za sebe

Prije posla, tokom pauze ili poslije posla pokušajte da nađete vrijeme za sebe i za neke stvari i hobije koji vas ispunjavaju. Slušajte muziku, šetajte, plivajte. To će vam pomoći da se opustite i tako ćete na dnevnom nivou puniti baterije. 

Iskoristite sezonski posao kao produženo ljetovanje

Možda nećete moći baš svaki dan da idete na plažu, ali dva do tri puta nedjeljno svakako jeste satisfakcija. Za one koji to vole, tu je i noćni provod, mada je to preporučljivo kada ste dan nakon provoda slobodni, ili radite drugu smjenu.

Iskustvo, prijateljstva, more, zarada - sve su to prednosti koje možete izvući iz sezonskog posla. Iskoristite to!

Marketing tim HR Partners-a