Kako da pošaljete besmislenu prijavu za posao

Dakle, odlučili ste da promenite posao, ili možda imate svežu diplomu u rukama i želite svoje prvo zaposlenje. U svakom slučaju, pred vama su sajtovi i portali sa oglasima za posao, a na njima – sve i svašta. Kako sada odlučiti kome poslati prijavu i gde su vam najbolje šanse?

Šaljite prijavu na sve strane

Pa negde će valjda proći, zar ne? Vaše vreme je dragoceno i zato je bolje da pošaljete što više prijava baš svima, nego da odvojite sat vremena i osmislite plan i metod potrage za poslom. Ovo može dovesti samo do toga da ostanete bez odgovora za većinu prijava, pa da budete zbunjeni, ljuti i povređeni što ne možete nikako naći posao. 
A možda…
…biste imali mnogo više uspeha ako razmislite šta su karakteristike vašeg idealnog posla i koje su to kompanije ili industrije u kojima želite da radite. Nema poente prijavljivati se na poslove koji vas suštinski ni ne zanimaju – sve i da dobijete poziv za razgovor, posao će verovatno otići nekome ko je pokazao više motivacije i entuzijazma. Tačno je da više prijava znači i veću verovatnoću da će vas zvati na intervju, ali samo ako su prijave ciljane i odgovarajuće!

Ne obazirite se na opis posla i tražene kvalifikacije

Ako su jedine preklapajuće stavke vašeg CV-ja i opisa posla “komunikativnost” i “dobro poznavanje engleskog jezika”, to je dovoljno da zanemarite sve tražene godine radnog iskustva i relevantno obrazovanje i samopouzdano pošaljete svoju prijavu. Pa šta ako ste malopre završili fakultet a traži se menadžer sa 5 godina iskustva? Ma nema veze što ste proveli 7 godina u administraciji a oglas je za agenta prodaje. Ko zna, možda poslodavac pored mora kvalifikovanih kandidata odluči da pruži šansu baš vama.
A možda…
…morate dobro i pažljivo pročitati ceo tekst oglasa. Naravno da ima smisla poslati prijavu čak i ako ne ispunjavate baš sve uslove - idealan kandidat ionako ne postoji - ali vaše kvalifikacije moraju odgovarati onima koje posao zahteva. Ukoliko niste početnik ali vaše godine iskustva se ne poklapaju sa traženim za jednu do dve, ima smisla prijaviti se – ako zaista verujete da ste dorasli izazovu. Ako nemate traženu diplomu ali imate potrebno radno iskustvo – prijavite se, vredi pokušati. Obratite pažnju i na profil kandidata. Ako se traži osoba koja se „dobro snalazi pod pritiskom“ a vi znate da su vam kratki rokovi najveća noćna mora, taj posao verovatno nije za vas. Poslovne veštine se mogu naučiti, ali ako se uopšte ne prepoznajete u opisu profila, možda je bolje tražiti dalje.  

Potpuno zanemarite kulturu firme

Ako ne pročitate pažljivo oglas, pa još ni ne istražite poslodavca, sigurno nećete saznati kakvi su kultura i međuljudski odnosi u datoj firmi. A kultura svakako uopšte nije bitna – utiče samo na to da li ćete na radnom mestu biti zadovoljni i ispunjeni ili nesrećni i pod stresom. 
A možda…
…treba sagledati situaciju realno: koliko god da vam je sada potreban posao, da li biste mogli biti uspešni i zadovoljni na poziciji koja prosto ne odgovara vašem senzibilitetu? Ako vam se diže kosa na glavi od pomisli na dolazak na posao u košulji i sakou svakog dana, da li se zaista želite prijaviti na oglas kompanije koja podrazumeva strogo korporativno okruženje? Možda ste povučeni tip koji ne voli druženja sa većim grupama ljudi, a želite konkurisati kod firme koja često pravi tim bildinge i okupljanja zaposlenih? Bez podudaranja vaših afiniteta i kulture kompanije, ne samo da biste posao doživeli stresnim, već biste najverovatnije imali i poteškoća sa uklapanjem u tim.  

A zašto uopšte da šaljete prijave bilo kome?

Sedite u kancelariji ili kod kuće i čekajte da vam posao padne s neba. Pa svako bi bio srećan da ima vas kao zaposlenog, neko će vam se sigurno javiti pre ili kasnije! Eventualno povremeno malo zakukajte svojoj porodici, prijateljima ili kolegama, ali im nemojte tražiti konkretan savet ili preporuku. Znate kako kažu, ko čeka – dočeka.
A možda…
…je potrebno preuzeti stvar u svoje ruke. Sastavite motivaciono pismo, doradite svoj CV i pošaljite otvorenu prijavu firmama u kojima želite da radite. Stupite u kontakt sa HR i headhunting agencijama, poznanstvo sa regruterima vam može doneti samo benefit. Osluškujte tržište rada, družite se sa kolegama iz branše i pitajte ih da vas upute ili vam preporuče posao, kompaniju ili kontakta. A ako ste početnik, centri za razvoj karijere i sajmovi zapošljavanja će vam biti od neprocenjivog značaja.

Sad kad znate šta ne treba da radite, želimo vam puno sreće u potrazi za poslom!


Andrea Aleksandrović

Recruitment Officer