Kako da iskoristite poslovnu kulturu i dobijete posao?

Tražite posao i sve češće nailazite na oglase agencija koje posreduju u zapošljavanju. O čemu se tu radi? Da li da se prijavite? Na koji ćete način najbolje iskoristiti vaših 5 minuta u razgovoru s agencijom i poslodavcem?

Česta je praksa da kandidati koji formalno ispunjavaju uslove navedene od strane poslodavca ne budu pozvani u dalji proces selekcije, ili ne budu odabrani od strane poslodavca. Zašto se to dešava i da li je dovoljno samo da posjedujete iskustvo, znanje i kompetencije? Čini se da je nekada važnije držati se poslovne kulture i ostaviti pozitivan utisak.

Ovih 5 savjeta će vam pomoći da ostavite odličan utisak na regrutere, ali i poslodavce:

Prijavite se na oglas što ranije

Prijavljujte se u prvih nedjelju dana od datuma postavljanja oglasa, jer je tada najveća vjerovatnoća da će vas regruteri pozvati, i da ćete među prvima imati priliku da upoznate potencijalnog poslodavca. Poslodavcima je često u jako kratkom roku potrebna radna snaga i već u prvom ili drugom selekcionom krugu izaberu svog zaposlenog, pa se dešava da i prije isteka oglasa pozicija bude popunjena.

Očekujte poziv iz agencije

Kada vas pozovu zaposleni iz HR sektora agencije za zapošljavanje, preporučljivo je da u tom trenutku odvojite vrijeme za kratak telefonski intervju i da pokažete motivaciju i zainteresovanost za datu poziciju. Kandidate koji ostave pozitivan utisak u toku telefonskog intervjua regruteri i psiholozi obično pozivaju na direktni intervju, kada pored razgovora kandidati rade stručne psihološke testove. Ovaj segment je jako značajan, jer omogućava uvid u karakteristike ličnosti važne za posao testiranog.

Dobro se pripremite za intervju

Intervju shvatite kao mjesto na kojem ćete saznati nešto više o vašim afinitetima i gdje ćete dobiti povratnu informaciju o vašem psihološkom profilu. Na intervju bi trebalo da dolazite obučeni poslovno i što manje upadljivo. Vrlo je važno da se prilikom ulaska rukujete sa regruterima, jasno izgovarajući vaše ime i prezime. Kontakt očima je važan i savjetujemo da isključite mobilne telefone i da se maksimalno posvetite intervjuu. Važno je da imati  neverbalni stav koji govori da ste potpuno u procesu i da vam je pažnja na maksimalnom nivou. Kandidati koji se ljuljaju na stolici, gledaju lijevo-desno, igraju se sa predmetima na stolu, ili žvaću žvaku obično ostavljaju veoma loš utisak.

Svi kandidati koji su prošli psihološko testiranje, prolaze i post-testovni intervju tokom kojeg dobijaju povratnu informaciju o svom učinku na testovima. Ovaj dio procesa vam omogućava da dobijete povratne informacije o osobinama koje su sa radnog aspekta najupečatljivije.

Sarađujte sa regruterima iz agencije

Ukoliko ste došli do momenta da se interpretiraju vaši rezultati sa testova i da se za vas piše izvještaj, onda to znači da vas agencija  preporučuje za određeno radno mjesto na osnovu vašeg iskustva, kvalifikacija i ličnosti. Izvještaj se piše u afirmativnom kontekstu, pa će biti istaknute vaše prednosti za ovu poziciju. Budite otvoreni i opušteno razgovarajte o rezultatima, jer će to omogućiti psiholozima da napišu što vjerodostojniji izvještaj. Važno je da psihologe i regrutere shvatite kao  saveznike i budete u potpunosti pristupačni.

Iskoristite cijelokupno iskustvo da naučite što više o poslovnoj kulturi

Ukoliko na kraju niste izabrani od strane poslodavca pokušajte da uzmete u obzir cjelokupno iskustvo koje ste stekli tokom ovog procesa, i koje vam može biti od pomoći prilikom prijava za buduće poslove. Ostavite i za kraj pozitivan utisak, jer od vašeg stava generalno zavisi da li će vas regruteri ponovo pozvati da konkurišete za nove pozicije. Generalno je praksa da se pozivaju ljudi koji su se pokazali kao odlični kandidati, a iz nekog razloga nisu izabrani od strane poslodavca.

Stoga, sljedeći put kad vidite oglas agencije za posredovanje, prijavite se! Ponesite sa sobom iskustvo i kvalifikacije, spremljen CV i motivaciono pismo, ali i naših pet savjeta.

Lora Vlačić  - HR asistent