Benefiti timskog rada

Timčini grupa ljudi, posvećenih zajedničkoj misiji i ciljevima, za čije seostvarenje smatraju međusobno odgovornima. Timovi su osnovne „jedinice“ za većinu organizacija. Timski rad je ključan za uspjeh i za rad pojedinaca i organizacija. Timovi su veoma korisni jer ujedinjuju vještine, iskustva i perspektive nekoliko ljudi.

Međutim, pored zajedničkog cilja, kako još obezbijediti uspjeh u radu tima?

Podjela posla

Jasna podjela zaduženja među članovima tima koja doprinosi tome da se tačno zna ko šta radi dovodi do veće efikasnosti i boljih rezultata timova.

Podjela odgovornosti

Kada se tačno zna ko je za šta odgovoran članovi tima osjećaju i ličnu, a ne samo kolektivnu odgovornost. Kod kolektivne odgovornosti uvijek možemo očekivati  da će neko drugi obaviti naš posao. Podjela posla sa kojom ide i podjela odgovornosti nam pomaže da budemo bolji i snažniji tim.

Podjela nadležnosti

Ovaj aspekt direktno je povezan s podjelom posla i odgovornostima. Mi možemo biti odgovorni samo za ono za šta smo nadležni. Preuzimanje više odgovornosti ili nametanje dodatne odgovornosti bez ovlašćenja je put u neefikasnost i bespotrebno preopterećivanje zaposlenih, koji nemaju stvarnu moć u odlučivanju, kao ni u sprovođenju odluka u djelo.

Disciplina u izvršavanju dogovorenog

Profesor dr Isak Adižes, tvorac autentične metodologije iz oblasti menadžmenta je to vrlo slikovito objasnio i nazvao „demokratura“. Demokratičnost u odlučivanju i diktatura u sprovođenju odluka ključni su elementi u efikasnom radu tima.

Poštovanje i njegovanje različitosti

Ne postoji zaposleni koji jednako dobro može obavljati sve zadatke i u svim segmentima biti dobar. Zbog toga je formiranje timova sa različitim pojedincima  neophodno i vrlo produktivno za razvoj svake kompanije. Neophodan uslov da bi timovi opstali, radili zajedno i davali rezultate jeste poštovanje i uvažavanje različitosti. Ponekad je to mnogo lakše reći nego sprovesti u praksi, međutim, uz rad na sebi, unaprjeđenje  komunikacijskih vještina i proširivanje fleksibilnosti svakog člana tima i to je moguće.

Zašto je timski rad koristan za organizacije, ali i za pojedince?

Endrju Karnegi, škotsko-američki industrijalac koji je vodio ogromnu ekspanziju američke industrije čelika, rekao je da timski rad omogućava da prosječni ljudi postignu natprosječne rezultate.

Pored veće efikasnosti, postizanja boljih rezultata, nisu zanemarljive ni druge koristi od njegovanja timskog rada u organizacijama, kao što su: zbližavanje zaposlenih, stvaranje pozitivne atmosfere i ohrabrivanje zaposlenih da učestvuju u zahtjevnim projektima, a samim tim i podsticanjenjihovog ličnog razvoja. Pojedinac će se puno prije odvažiti na neki zahtjevan projekat ako zna da će imati podršku ostalih kolega, kao i svog nadređenog.

Timski rad ne treba biti ograničen samo na radnike. Na timski rad treba biti fokusiran i menadžment, jer takav pristup može podstaći produktivnost i efikasnost u donošenju odluka. U takvom okruženju zaposleni dolaze do zaključka da „niko od nas nije toliko dobar koliko smo dobri svi zajedno“, što i jeste najveće dostignuće timskog rada. Danka Ćetković - NLP trener i kouč