Zašto koučing i sport idu ruku pod ruku?

Sa koučingom do mentalnog stava za pobjedu

Svi znamo da su za postizanje uspjeha u sportu, neophodna najmanje dva uslova: talenat i puno rada. Međutim, ukoliko uz to, osoba ne posjeduje još i odgovarajući mentalni stav, teško da je moguće očekivati neki veći uspjeh.

Kako se postiže taj mentalni stav? Da li se rađamo sa njim ili možemo da ga razvijamo? Kako se prepoznaje? Samo su neka od pitanja na koja, posmatrajući vrhunske sportiste, možemo naći zajedničke odgovore.

Ono što je takođe zajedničko vrhunskim sportistima jeste, da pored velikog truda i rada koji ulažu na unapređenju svojih fizičkih performansi, na usavršavanju tehnika, tj. vještina, u zavisnosti kojim se sportom bave, takođe, puno vremena ulažu i u jačanje svog mentalnog stava, u izgradnji tzv. stava pobjednika. Iako imate igru, tehniku, fizičku spremnost za pobjedu, uzalud je ako nemate i mentalni stav za pobjedu. Čini se da je jedan od najprikladnijih metoda za unapređenje mentalnog stava u sportu - koučing. Možda i nije slučajno što se u sportu stavlja znak jednakosti između trener i kouč, iako su to potpuno različite uloge. Trener prenosi znanja sportisti, uči ga kako da unaprijedi svoju tehniku, bude uspješniji, brži, snažniji, međutim, veliki broj trenera ima najvećeg udjela i u izgradnji i jačanju mentalnog stava jednog sportiste ili cijele ekipe, ako je u pitanju grupni sport. 

Koje su najčešće koučing metode u sportu?

Svi uspješni sportisti imaju zactrane, napisane i jasno definisane ciljeve. Takođe, svaki sportista je najmanje dva puta ostvario svaki svoj cilj, ponaosob. Prvo u svojoj glavi, kreirajući mentalne, čulno zasnovane predstave, tačno je mogao da vidi, čuje i osjeti taj trenutak ostvarenja svog cilja, osvajanje zlatne medalje, istrčavanje trke ispod svjetskog rekorda, preskakanje magične visine i sl. to jest vizualizirajući željeni ishod i onda dolazi samo njegova materijalizacija u realnosti. Čini se da se vrhunski sportisti rađaju sa ogromnom vjerom u sebe ili samopouzdanjem, međutim ono je itekako pažljivo građeno u radu sa iskusnim trenerom ili koučem i jedan je od nezamjenjivih sastojaka svakog mentalnog stava pobjednika.

Vjerovati u sebe, svoje sposobnosti, ne posustati i kad ne ide sjajno, kad gubiš, kad ispred sebe imaš fizički spremnijeg i jačeg  protivnika, upravljati svojim emocijama, stvara čuda i nerijetko dovodi do preokreta i pobjede u posljednjim trenucima. Istrajnost, upornost, strpljenje, spremnost za hiljade i hiljade ponavljanja određene radnje, npr. izvođenje slobodnog udarca, određenog pokreta  i sl., takođe, otvorenost za povratnu informaciju ili fidbek sportiste, ma kako on ili ona bili uspješni, poznati i slavni, moraju biti spremni da konstantno dobijaju iskrene povratne informacije o svom trenutnom stanju ukoliko žele da napreduju, zato se kaže da je otvoren „fidbek doručak za šampione“. Na kraju, sportista mora biti u stanju, da bez obzira na spoljne okolnosti, sudije, protivničku publiku, neprijateljske medije i sl. može sebe dovesti u dobro stanje. 

Svi sportisti imaju sebi svojstvene tzv. rituale za dobro stanje, neki to rade nesvjesno, a mnogi su to naučili uz pomoć kouča, to su tzv. sidra ili radnje koje samo za datog sportistu imaju neko značenje, međutim, preduzimajući  te radnje sportisti uspijevaju da proizvedu željeno mentalno stanje, bez obzira na spoljne okolnosti.

Ovo su samo neke od koučing tehnika koje se koriste u sportu i čiji je cilj da sportista može na brži i jednostavniji način da pređe put od sadašnjeg do željenog mentalnog stanja, do stanja koje ne samo da će ga  podržati već u mnogim situacijama i dovesti do pobjede, jer sve pobjede se prvo dobijaju u glavi pa onda na terenu. Danka Ćetković - NLP trener i kouč