Ostale novosti

Peter Hawkins - Liderstvo je pitanje stava, a ne uloge

Kompanija HR Partners imala je čast i jedinstvenu priliku da 05. oktobra bude domaćin prof. Peteru Hawkinsu koji je na n...

KARIJERA.ME – PRVI CRNOGORSKI PORTAL ZA RAZVOJ KARIJERE

Stigle su dobre vijesti za sve one koji su ambiciozni, samosvjesni i spremni da stalno napreduju i razvijaju svoja znanj...

Lego® Serious Play® - promo radionica

Zamislite sastanak ili susret zaposlenih na kojem treba da odredite pravac poslovanja za narednu godinu, plasiranje proi...

Tri zanimanja koja najsigurnije vode u inostranstvo

AAEAAQAAAAAAAANfAAAAJGNmNDAyYmNlLWFjMTAtNGRiOS05YWVkLThhODFmYjUwZTViMQ.jpg

 Želja mladih u Srbiji da steknu iskustvo i finansijska sredstva za udobniji život često ih vodi van granice naše zemlje.

Iz godine u godinu, mladi se sve lakše odlučuju na ovaj korak. Nekada se išlo trbuhom za kruhom, u neizvesnost. Danas nam je ipak omogućeno da pratimo koja radna snaga nedostaje stranim tržištima.

MEDICINSKO OSOBLJE

Kako medicinske sestre, tako i lekari različitih specijalnosti najtraženija su zanimanja u celoj Evropi (Austrija, Belgija, Bugarska, Danska, Finska, Norveška, Holandija...), ali i šire (Novi Zeland, Katar). Uslovi za ove pozicije razlikuju se od zemlje do zemlje, ali su više nego zadovoljavajući. Iako se za ova zanimanja podrazumeva višemesečnu, probna praksu u klinikama, ona je plaćena.

Kako smo već ranije pisali, doktori medicine u našoj zemlji nalaze se među rekorderima u čekanju na posao u struci, što je jedan od razloga zašto se odlučuju da sreću okušaju vani. Oni koji su srećne ruke da posao pronađu u nekoj od srpskih ustanova ili privatnih ordinacija, mesečno u proseku zarade nešto preko 500 evra, dok se u inostranstvu mesečna cifra za lekarski posao kreće od 3.500 evra, pa naviše (Nemačka – 5.000 evra).

IT STRUČNJACI

Za ovu struku se ne može reći da nema tražnje, a ni da je loše plaćena u Srbiji. Prema istraživanju Infostuda za 2014. godinu - i najviše oglasa, ali i najplaćenije pozicije bile su u ovom sektoru. No, naši stručnjaci se u inostranstvu dosta cene i traže u mnogim zemljama.


Prednost ove struke je to što za strane kompanije možete raditi i iz Srbije, ako niste dovoljno hrabri I inspirisani da napustite zemlju. Na listi zemalja kojima su IT stružnjaci potrebni, godinama su Francuska, Češka, Danska, Nemačka, Holandija... Inače, postoje brojni kursevi koji se priznaju u inostranstvu, pa vam za neku poziciju u ovom sektoru nekad nije potreban ni fakultet.

INŽENJERI

Inženjeri različitih struka uvek su nađu na listi zanimanja koja nedostaju u raznim zemljama. Uvek ih prati dobra zarada.Tako npr. mašinci u Nemačkoj godišnje mogu da zarade i do 35.000 evra godišnje.

Inženjeri za grejanje, elektriku i građevinu traže se najviše u Austriji, građevinski tehničari potrebni su u Danskoj, dok se u Irskoj traže najviše hemijski i elektroinženjeri.

Izvor: www.srbijadanas.com