Ostale novosti

Sporazum o saradnji između Obrtničke komore IŽ i HR Partners

Danas je u prostorijama Obrtničke komore Istarske županije potpisan sporazum o suradnji između Obrtničke komore i HR Par...

INSIGHTS MDI® - Obavezan alat u kompanijama 21. vijeka

Zamislite svijet gdje svaku osobu možete pročitati kao otvorenu knjigu… Uzbudljivo, zar ne? A bilo bi posebno zanimljivo...

"Migracije stanovništva treba prihvatiti kao neizbježne, umjesto da se protiv njih borimo, treba se prilagoditi. Tko to prihvati, brže će riješiti problem kadrova"

Veliša Stamatović sudjelovao je prošlog tjedna na Forumu zagrebačkih ugostitelja, s krizom kadrova kao glavnom temom....

Tri zanimanja koja najsigurnije vode u inostranstvo

AAEAAQAAAAAAAANfAAAAJGNmNDAyYmNlLWFjMTAtNGRiOS05YWVkLThhODFmYjUwZTViMQ.jpg

 Želja mladih u Srbiji da steknu iskustvo i finansijska sredstva za udobniji život često ih vodi van granice naše zemlje.

Iz godine u godinu, mladi se sve lakše odlučuju na ovaj korak. Nekada se išlo trbuhom za kruhom, u neizvesnost. Danas nam je ipak omogućeno da pratimo koja radna snaga nedostaje stranim tržištima.

MEDICINSKO OSOBLJE

Kako medicinske sestre, tako i lekari različitih specijalnosti najtraženija su zanimanja u celoj Evropi (Austrija, Belgija, Bugarska, Danska, Finska, Norveška, Holandija...), ali i šire (Novi Zeland, Katar). Uslovi za ove pozicije razlikuju se od zemlje do zemlje, ali su više nego zadovoljavajući. Iako se za ova zanimanja podrazumeva višemesečnu, probna praksu u klinikama, ona je plaćena.

Kako smo već ranije pisali, doktori medicine u našoj zemlji nalaze se među rekorderima u čekanju na posao u struci, što je jedan od razloga zašto se odlučuju da sreću okušaju vani. Oni koji su srećne ruke da posao pronađu u nekoj od srpskih ustanova ili privatnih ordinacija, mesečno u proseku zarade nešto preko 500 evra, dok se u inostranstvu mesečna cifra za lekarski posao kreće od 3.500 evra, pa naviše (Nemačka – 5.000 evra).

IT STRUČNJACI

Za ovu struku se ne može reći da nema tražnje, a ni da je loše plaćena u Srbiji. Prema istraživanju Infostuda za 2014. godinu - i najviše oglasa, ali i najplaćenije pozicije bile su u ovom sektoru. No, naši stručnjaci se u inostranstvu dosta cene i traže u mnogim zemljama.


Prednost ove struke je to što za strane kompanije možete raditi i iz Srbije, ako niste dovoljno hrabri I inspirisani da napustite zemlju. Na listi zemalja kojima su IT stružnjaci potrebni, godinama su Francuska, Češka, Danska, Nemačka, Holandija... Inače, postoje brojni kursevi koji se priznaju u inostranstvu, pa vam za neku poziciju u ovom sektoru nekad nije potreban ni fakultet.

INŽENJERI

Inženjeri različitih struka uvek su nađu na listi zanimanja koja nedostaju u raznim zemljama. Uvek ih prati dobra zarada.Tako npr. mašinci u Nemačkoj godišnje mogu da zarade i do 35.000 evra godišnje.

Inženjeri za grejanje, elektriku i građevinu traže se najviše u Austriji, građevinski tehničari potrebni su u Danskoj, dok se u Irskoj traže najviše hemijski i elektroinženjeri.

Izvor: www.srbijadanas.com