Ostale objave

PROBLEM VS IZAZOV – NAZOVITE STVARI PRAVIM IMENOM

Sve riječi koje izgovorite o nečemu, osim što opisuju to o čemu govorite, u velikoj mjeri opisuju i vas. Stil je čovjek...

I najbolji griješe: 4 lekcije o ne(uspjehu)

Nije tajna da uspješni biznismeni često prave greške – ko rizikuje, ne profitira. No, nekada su te greške tako fundament...

Ne budite sami sebi prepreka

Kako možemo probiti ograničenja koja sami sebi postavljamo? To je ono što Majkl Port, autor knjige The Think Big Manifes...

Dogovarati, nagovarati, pregovarati...

blog grafika za sajt pregovaranje-01.jpg

U svakodnevnom životu su česte situacije kada vi želite jedno, a neko drugi nešto drugo. Kako zastupati svoje DA i osnažiti svoje NE?

Pregovori se događaju u menadžmentu, diplomatiji, u ličnim razmiricama poput braka, roditeljstva... i uopšte u svakodnevnom životu. Ljudi pregovaraju a da toga nisu ni svesni.

Cilj pregovora je rešavanje nesporazuma i postizanje dogovora radi lične ili kolektivne dobiti.

Među današnjim veštinama pregovaranja veoma je zastupljen WIN/WIN pristup. Reč je o pristupu „svako pobeđuje“, što znači da on osigurava dobitak obema stranama i donosi više uspešnih ishoda od standardnog „Pobednik uzima sve“ pristupa. Kao neko ko se bavi i edukuje Transakcionom analizom, mišljenja sam da bi nam u WIN/WIN pristupu pomogla životna pozicija poznata pod nazivom JA SAM OK TI SI OK. Ovo je konstruktivna pozicija u kojoj je osoba svesna svojih i tuđih kvaliteta. Ovo je takođe pozicija samopoštovanja i poštovanja odnosno samoljubavi i ljubavi prema drugima.

U školama menadžmenta (iz koje i sama dolazim) danas se mnogo uči i priča o kreativnosti. Kreativnost u pregovaranju se može uporediti sa tzv. Svađom zbog narandže: Najjednostavnije bi bilo izrezati narandžu na pola tako da svaka strana dobije jednak deo. Nakon razmene informacija pregovarači shvate da jedna strana želi da napravi sok a druga marmeladu. U skladu sa tim, najpre jedna strana iscedi sok a zatim druga uzme ostatak i od toga napravi marmeladu.

Jedna od najosetljivijih tema za pregovaranje, je pregovaranje o plati. 

Pravilo br.1: Ne zaustavljajte šefa na hodniku kako biste mu saopštili svoj zahtev!

Najpre smireno tražite sastanak a zatim prikažite svoja postignuća. Pokažite poslodavcu da cenite njega i sve što je u vas do tog momenta uložio. Tako ćete poručiti da novac nije jedino što vas motiviše.

Sastavni deo neformalnog obrazovanja i ličnog usavršavanja svakako je unapređenje veštine pregovaranja. Edukacija iz ove oblasti je poseban oblik upravljanja ljudskim resursima. Pregovaranje se manifestuje kao umetnost i kao veština i zato je neophodno raditi na njenom usavršavanju.

I da zapamtimo: nismo došli da se svađamo. Mi sa našim kolegama i poslodavcem ne treba da budemo suprotstavljene strane. Ako smo u kompaniji u kojoj sebe vidimo dugoročno, onda smo svi na istoj strani i treba da sarađujemo. Ključ rešenja je da pre svih drugih dogovora obavimo onaj prvi i najvažniji - dogovor sa samim sobom.

Jovana Petković

Saradnik u razvoju i trener