Ostale objave

Pripravnički staž – kuvanje kafe ili nešto više?

Završili ste studije? Sjedite i razmišljate - šta sada? Samo nemojte da izgovorite onu najdražu rečenicu našeg narod...

Kako se nositi sa gubitkom posla?

Profesionalno funcionisanje uključuje i neočekivane karijerne događaje. Bez sumnje, najgori od njih je gubitak posla. Da...

Pogled u budućnost

Nekim slučajem naišli ste na vremeplov. Odlučite da ga prvo testirate, pa se vratite „samo“ 10-15 godina unazad. Sve je...

Dogovarati, nagovarati, pregovarati...

blog grafika za sajt pregovaranje-01.jpg

U svakodnevnom životu su česte situacije kada vi želite jedno, a neko drugi nešto drugo. Kako zastupati svoje DA i osnažiti svoje NE?

Pregovori se događaju u menadžmentu, diplomatiji, u ličnim razmiricama poput braka, roditeljstva... i uopšte u svakodnevnom životu. Ljudi pregovaraju a da toga nisu ni svesni.

Cilj pregovora je rešavanje nesporazuma i postizanje dogovora radi lične ili kolektivne dobiti.

Među današnjim veštinama pregovaranja veoma je zastupljen WIN/WIN pristup. Reč je o pristupu „svako pobeđuje“, što znači da on osigurava dobitak obema stranama i donosi više uspešnih ishoda od standardnog „Pobednik uzima sve“ pristupa. Kao neko ko se bavi i edukuje Transakcionom analizom, mišljenja sam da bi nam u WIN/WIN pristupu pomogla životna pozicija poznata pod nazivom JA SAM OK TI SI OK. Ovo je konstruktivna pozicija u kojoj je osoba svesna svojih i tuđih kvaliteta. Ovo je takođe pozicija samopoštovanja i poštovanja odnosno samoljubavi i ljubavi prema drugima.

U školama menadžmenta (iz koje i sama dolazim) danas se mnogo uči i priča o kreativnosti. Kreativnost u pregovaranju se može uporediti sa tzv. Svađom zbog narandže: Najjednostavnije bi bilo izrezati narandžu na pola tako da svaka strana dobije jednak deo. Nakon razmene informacija pregovarači shvate da jedna strana želi da napravi sok a druga marmeladu. U skladu sa tim, najpre jedna strana iscedi sok a zatim druga uzme ostatak i od toga napravi marmeladu.

Jedna od najosetljivijih tema za pregovaranje, je pregovaranje o plati. 

Pravilo br.1: Ne zaustavljajte šefa na hodniku kako biste mu saopštili svoj zahtev!

Najpre smireno tražite sastanak a zatim prikažite svoja postignuća. Pokažite poslodavcu da cenite njega i sve što je u vas do tog momenta uložio. Tako ćete poručiti da novac nije jedino što vas motiviše.

Sastavni deo neformalnog obrazovanja i ličnog usavršavanja svakako je unapređenje veštine pregovaranja. Edukacija iz ove oblasti je poseban oblik upravljanja ljudskim resursima. Pregovaranje se manifestuje kao umetnost i kao veština i zato je neophodno raditi na njenom usavršavanju.

I da zapamtimo: nismo došli da se svađamo. Mi sa našim kolegama i poslodavcem ne treba da budemo suprotstavljene strane. Ako smo u kompaniji u kojoj sebe vidimo dugoročno, onda smo svi na istoj strani i treba da sarađujemo. Ključ rešenja je da pre svih drugih dogovora obavimo onaj prvi i najvažniji - dogovor sa samim sobom.

Jovana Petković

Saradnik u razvoju i trener