Ostale objave

PROBLEM VS IZAZOV – NAZOVITE STVARI PRAVIM IMENOM

Sve riječi koje izgovorite o nečemu, osim što opisuju to o čemu govorite, u velikoj mjeri opisuju i vas. Stil je čovjek...

I najbolji griješe: 4 lekcije o ne(uspjehu)

Nije tajna da uspješni biznismeni često prave greške – ko rizikuje, ne profitira. No, nekada su te greške tako fundament...

Ne budite sami sebi prepreka

Kako možemo probiti ograničenja koja sami sebi postavljamo? To je ono što Majkl Port, autor knjige The Think Big Manifes...

Da li ste Vi prošli četiri kruga intervjua za posao?

Prelazak iz jedne oblasti poslovanja u drugu nikada nije lak. 

Odluka da se napusti udobnost već savladanog zanata i upusti u nove nepoznate vode istovremeno je uzbudljiva i napeta. Izazov prijavljivanja za posao u novoj oblasti kod svakoga, pa i najiskusnijeg profesionalca, mora izazvati makar blagu nelagodu i moguću nesigurnost. Kada se na to doda da se do potencijalnog posla dolazi tek nakon četiri kruga razgovora, situacija može biti i blago zastrašujuća. 

Ali, da li je tako strašno i u praksi? I da li je ovaj proces zaista neophodan?

Svaki od četiri kruga intervjua precizno je osmišljen, ne samo da selektuje najboljeg kandidata, već i da pomogne aplikantima. 

Prvi krug uključuje upoznavanje i prikupljanje opštih informacija o kandidatima. Služi za opšti odabir kandidata na osnovu obrazovanja i prethodnog radnog iskustva. Ovo je prava prilika za ostaviti nezaboravan prvi utisak, koji itekako može pomoći da dođemo do drugog kruga.

A tu nas očekuje test. 
Rezultati drugog kruga omogućuju poslodavcu procjenu ličnosti ili sposobnosti kandidata. Ovaj test nije samo od pomoći poslodavcu u procjeni kandidatovih sposobnosti, već i samom kandidatu može dati uvid u procjenu njegovih kompetencija na osnovu kojih može dalje da se usmjerava i usavršava. 

Treći krug uključuje intervju sa budućim nadređenim. U ovom krugu od kandidata se  očekuje da pruži konkretne odgovore na predočene izazove i pokaže sposobnost rješavanja problema.

Posljednji, četvrti krug intervjua zahtijeva od kandidata ne samo da pokaže veći stepen rješavanja problema, već i kreativno razmišljanje i organizaciju.

Iako na prvi pogled četiri kruga intervjua za posao izgledaju zamorno, ovakav sveobuhvatan pristup procjeni kompetencija i sposobnosti višestruko je koristan kako za poslodavca tako i za samog kandidata. Poslodavac dobija ne samo kompletnu sliku o sposobnosti kandidata da obavlja posao za koji se prijavio, već i o njegovoj ličnosti. Potencijal uklapanja u kompaniju ili već postojeći tim je jedan od ključnih aspekata, a on se može definisati tek nakon nekoliko razgovora.

Ovo, naravno, važi za obje strane - kandidat u toku razgovora otkriva da li kompanija odgovara njegovim očekivanjima i ambicijama. Čak i ako ne dobije posao, bogatiji je za niz informacija i smjernica koje mogu biti od koristi u daljoj potrazi za poslom i usavršavanjima.

Četiri kruga intervjua za posao su iscrpan, ali koristan mehanizam odabira kandidata. Radi se o izuzetno temeljnom procesu, a takođe predstavlja iskustvo od suštinske važnosti za kandidata, koje mu pomaže da se dalje profiliše.

Ovako sistematičan i zahtjevan proces može u početku izgledati kao teško osvojiva tvrđava, međutim zapravo se radi o mostu koji vodi do raskrsnice odluka o budućim korisnim koracima ka napredovanju u karijeri.

Nina Maliković

Office Manager